piątek, 23 grudnia 2011

Cudownych Świąt!

Życzę Wam magicznych, ciepłych, pachnących świąt Bożego Narodzenia. 
Jedzcie, módlcie się i kochajcie;)

 * * *
przepis na pierniczki:
7 dag cukru pudru
5g przyprawy do pierników
7 dag margaryny
12,5 dag miodu 
1 jajo
1 łyżka kakao
25 dag mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę, miód i cukier roztopić w rondelku. Przyprawę do piernika, jajko i kakao ubić. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i przestudzony miód. Wyrobić ciasto, odstawić na 20 min do lodówki. Blachę wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować, wycinać pierniczki. Piec 10 min w temp. 180st.
Po wyjęciu z pieca i wystygnięciu pierniczki są twarde jak kamień, po 2-3 tygodniach miękną i są pyszne :-P
Lukier kupuję gotowy i nie podgrzewam go przed dekorowaniem, bo wtedy jest odpowiednio gęsty i nie rozlewa się:) Można też spróbować zrobić lukier samodzielnie, kiedyś próbowałam, ale nie był na tyle gęsty aby można było z niego tworzyć drobne wzorki, a po zastygnięciu robił się półprzezroczysty. Ale może ktoś z Was ma lepszy przepis na lukier idealny do dekorowania?

6 komentarzy:

  1. Wszystkiego czekoladowego w te Święta i na cały Nowy WSPANIAŁY Rok! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. :) ja dekoruje czekolada ;) lukier jednak za bardzo się rozmazuje i nie wychodzą takie precyzyjne rysunki

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny finał piernikowania u Ciebie:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie przecudne pierniksony! o_O

    Ja jak zwykle gdzieś po czasie...ale za to wejścia w nowy rok mega twórczego życzę!
    Oby był równie owocny jak ubiegły :*

    OdpowiedzUsuń